Uitvaartbegeleiding

Iemand verliezen gaat gepaard met rouw. Of het nu gaat om jouw onvoldragen kindje, baby, jongere of volwassene. Iedereen beleeft dit verlies op een eigen manier. Een goede uitvaart is belangrijk om verder te kunnen. Schakel Marieke Dirksen in voor de uitvaartbegeleiding. Ik adviseer, ondersteun en begeleid. Wie je ook bent en hoe je ook verzekerd bent. Samen komen we tot een passende uitvaart.

Met oog voor wat écht belangrijk is

Als een naaste is overleden, moet er voor je gevoel in korte tijd ineens van alles gebeuren. Daardoor kan het zijn dat je uit het oog verliest wat écht belangrijk is. Natuurlijk zijn er wettelijke verplichtingen en moet je een en ander regelen. Nóg belangrijker is de vraag: wat doe je met de tijd tot het moment van het definitieve afscheid: de uitvaart? Ik begeleid jullie hierin. Samen kijken we naar de wensen en mogelijkheden. Wat doe je zelf, wat kan ik voor jou doen en betekenen?

Een waardige uitvaart die helemaal past

Verzorging van de overledene

Meestal begint mijn begeleiding met het verzorgen van de overledene. Denk aan wassen, haarverzorging, make-up aanbrengen of scheren en kleding aandoen. Bij voorkeur gebruik ik natuurlijke, afbreekbare materialen. Op een natuurbegraafplaats is dit zelfs verplicht. Ik adviseer ook over bijzondere manieren van opbaren. Want het hóeft geen kist te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een opbaarplank in een wade. Bij een onvoldragen kindje of een stilgeboorte is de watermethode een mooie manier. Hierbij wordt het kindje in het water gelegd en neemt het de houding aan als in de buik.

Persoonlijke invulling van de uitvaart

Samen geven we een persoonlijke invulling aan de uitvaart. Misschien heb je al veel ideeën. Zo niet, maak je dan geen zorgen. Samen komen we eruit. In een eerste gesprek zetten we de grote lijnen van de uitvaart op papier. Dit is belangrijk voor het regelen van de locatie, de spreker en het maken van de rouwkaarten en de rouwadvertentie. Bij een kerkdienst zal een dominee of pastoor veel doen. Ook dan adviseer en ondersteun ik je graag bij alles daaromheen. Zoals de mogelijkheden voor kinderen om iets op de kist te tekenen of iets in de kist te doen. Kaartjes waar mensen herinneringen op kunnen schrijven. Het regelen van het condoleanceboek. Of waarom geen vriendenboek.

Aandacht voor kinderen

Ook kinderen verdienen aandacht in de afscheidsweek. Denk aan kinderen en kleinkinderen, neefjes en nichtjes, buurkinderen of andere kinderen. Ze kunnen meer aan dan volwassenen denken. Door hen te betrekken bij het afscheid en hen eerlijke informatie te geven die past bij hun leeftijd leren zij over deze vorm van verlies. Want dat zullen ze ook later in hun leven tegenkomen. Ik kan jullie ondersteunen bij het geven van passende informatie en het betrekken van de kinderen. Boekjes en andere materialen helpen de kinderen hun verdriet onder woorden te brengen.

Iedereen een plek in de plechtigheid

Stap voor stap vullen we de uitvaart verder in. Een waardige uitvaart die helemaal past bij de overledene en bij jullie als nabestaanden. Daarbij bekijken we ook wie er allemaal een rol moet krijgen bij de plechtigheid. Broers en zussen, kinderen, vriend of vriendin? Iedereen verdient een plek bij de uitvaart. Zo wordt het een uitvaart waar jullie allemaal met een goed gevoel op kunnen terugkijken.

Traditioneel of een minder alledaagse uitvaart

Kies je voor een plechtigheid in het uitvaartcentrum, een mooie dienst in de kerk of een bijzonder samenzijn in de eigen, geliefde tuin? Voor christelijke liederen, klassieke muziek, popmuziek of een combinatie; – want dat kan natuurlijk óók. Kies je koffie met cake of sushi met wijn? Houd je het klein en intiem of wordt het een grootse uitvaart voor honderden gasten? Dit spreken we allemaal door.

De dag van de uitvaart

Het moment is gekomen dat jullie definitief afscheid moeten nemen van de overledene. We hebben daar samen zorgvuldig en respectvol naartoe gewerkt. Iedereen draagt zijn steentje bij om er een mooi en waardig afscheid van te maken. Als uitvaartbegeleider ben ik er voor jullie als nabestaanden. Ik zorg dat de plechtigheid verloopt zoals besproken.

Nazorg

Hoe is het jullie vergaan na de uitvaart? Daar ben ik benieuwd naar. Daarom kom ik na een aantal weken graag nog langs. Samen kunnen we dan terugkijken op het afscheid. Ook hoor ik graag of ik nog iets voor je kan regelen. Bedankkaartjes bijvoorbeeld. Of tips voor het uitzoeken van een grafmonument. Vraag me er gerust naar.

Alleen praktische zaken?

Wil je veel zelf doen rondom een uitvaart? Schakel mij dan in voor alleen het regelen van de praktische zaken. Lees hier meer over de praktische zaken rondom de uitvaart

Samen zorgen we voor een kleurrijk afscheid

24/7 bereikbaar

btw-id: NL003805469B97

KvK: 83327576