Wat te doen bij

overlijden?

Na een overlijden komt er veel op je af als nabestaande. Grote kans dat je het even niet overziet. Wat moet je doen bij overlijden?

1. Neem even je moment met de overledene

Is je geliefde net overleden of net levenloos geboren? Neem dan nog even de tijd om samen te zijn en je geliefde vast te houden. Nog even geen vreemden erbij, nog even die fijne warme aanraking voelen.

2. Bel de dienstdoende (huis)arts

Dat kan je eigen huisarts zijn of een vervangende arts. Een schouwarts moet namelijk de oorzaak van het overlijden officieel vaststellen en vastleggen en een overlijdensverklaring opstellen.

Ga na of de overledene een donorcodicil heeft. Kan je dit niet vinden of weet je dit niet, vraag het dan aan de arts. Die kan dit opzoeken.

Let op: stelt de overledene het eigen lichaam beschikbaar aan de wetenschap? Dan wil het anatomisch instituut het lichaam vaak binnen 24 uur in het instituut hebben.

Mijn advies: benut deze tijd om goed afscheid te nemen. Laat het instituut er geen 8 uur van maken in plaats van 24 uur.

3. Licht de naasten in

Informeer de naasten van de overledene. Zij kunnen dan afscheid nemen en helpen bij de laatste verzorging. Ook kunnen zij delen in jouw verdriet. Je vindt steun bij elkaar. Ook kan je dan samen beslissingen nemen en zaken regelen.

Tip: zoek alvast de kleding voor de overledene uit.

4. Schakel een uitvaartbegeleider in

De uitvaartbegeleider weet welke verplichte en niet-verplichte formaliteiten er zijn. Ook helpt de uitvaartbegeleider je om de uitvaart goed te organiseren. Het is niet wettelijk verplicht om een uitvaartbegeleider in te schakelen, maar het is wel slim om te doen. Want je maakt niet dagelijks een overlijden mee en je moet veel regelen. Zo kan jij je richten op dat wat écht belangrijk is.

Je kan mij 24/7 bellen. Als je ’s nachts belt, klink ik waarschijnlijk wat slaperig. Voel je niet bezwaard! Ik ga je telefonisch wat vragen stellen en we spreken af wanneer ik waar naartoe zal komen.

Zo kan jij je richten op dat wat écht

belangrijk is.

5. Controleer of de overledene een uitvaartverzekering heeft

Het is belangrijk dat de uitvaartbegeleider weet of de overledene is verzekerd. Dat is dan een naturaverzekering of een kapitaalverzekering.  Heeft de overledene een naturaverzekering, dan kan dat invloed hebben op de keuzes voor het invullen van de uitvaart. Mijn ervaring met naturaverzekeringen is dat je vaak basisproducten krijgt en veel moet bijbetalen als je voor iets persoonlijks kiest. Zoals een kaart met foto of een net iets andere kist. Een naturaverzekering vertegenwoordigt een waarde en die kan je ook laten uitkeren.

Goed om te weten: betaal je de uitvaart vanuit een uitvaartverzekering? Weet dan dat je altijd vrij bent om zelf een uitvaartbegeleider te kiezen, of je nu een natura- of een kapitaalverzekering hebt.

Download de pdf met een complete checklist ‘Wat doen bij overlijden’

Samen zorgen we voor een kleurrijk afscheid

24/7 bereikbaar

btw-id: NL003805469B97

KvK: 83327576